Det er en trist utvikling i verden å se at det finnes en hel industri som kynisk tjener penger på å spre misinformasjon. Det er med på å skape splittelser i samfunnet som har globale konsekvenser, og skaper mikrosamfunn som lever i en boble av konspirasjonsteorier om alt fra klimaforandringene til vaksinefornektelse. Sosiale medier som Facebook og Twitter har blitt pålagt et enormt ansvar i å forsøke å hindre spredningen, som kan sees på som en bakside av medaljongen i å bli verdens største publiseringsplattformer. Lenge forsøkte de å unngå et redaksjonelt ansvar (forståelig nok), ved å påpeke at de produserte ingen nyheter, de var kun en nøytral plattform, men én etter én har de måttet svelge sine ord og innse skaden som er gjort, og som kommer til å fortsette dersom man ikke kan få kontroll på problemet. Som om ikke det var nok, så har Donald Trump kapret uttrykket “falske nyheter”, og bruker det til å fremme sin egen agenda.

Løgner sprer seg raskere enn sannhet

Hvorfor sprer løgner seg? Fordi de er saftige, spennende og sjokkerende. “Ikke la sannheten komme i veien for en god historie”, sier et gammelt uttrykk, og det er der kjernen i problemet ligger. Forskning viser at sanne historier bruker seks ganger så lang tid på å spre seg enn løgner, og den samme forskingen bekrefter at det er mennesker – ikke roboter – som sprer de falske linkene på Twitter og Facebook. Flere psykologiske fenomener spiller inn her. Mennesker elsker sladder, og falske nyheter er fulle av det. Vi har også en medfødt tendens til å rangere fakta som bekrefter vår egen tro langt høyere enn det som motsier det, selv når vi blir eksponert for bevis for at det er løgn. Kombiner dette med en lyst til å vise verden at “se, jeg hadde rett hele tiden”, så er det ikke rart at falske nyheter og konspirasjonsteorier sprer seg raskt og ukritisk. Det er rett og slett svært menneskelig. Sosiale medier og aviser jobber med å sjekke fakta, men det kan ikke løses der alene.

Krever fakta og lærdom

Det viktigste vi kan gjøre i et demokrati er å holde folket høyt utdannet med god og riktig informasjon. En stemme lagt på feil premisser er verre enn en ikke-stemme. En samfunnsdebattant som siterer falske fakta gjør hele debatten verdiløs og at hele folkegrupper er overbevist om ting som beviselig ikke er riktig er forferdelig skadelig for et demokrati av åpenbare årsaker. Det finnes mange land i verden hvor falsk propaganda er en del av hverdagen. Hvor nyhetsbildet er ukomplett eller direkte løgnaktig, utformet for å holde på makt og forvirre befolkningen. Norge er ikke ett av de landene, heldigvis. Politiske meninger finnes overalt, også i avisene, men det er det full åpenhet om. Det er de som skriker falske nyheter, som bringer falske nyheter. Falske historier som sprer seg på internett, enten de handler om politikk eller fettsuging av kjendiser, er det alles ansvar å ikke spre, ved å holde seg opplyste og kildekritiske.