Norske riksmedia har siden Donald Trump annonserte sitt kandidatur som president i USA fulgt Trump stort sett hver eneste dag. Det økte i omfang da han vant den republikanske nominasjonen og da han ble valgt som ny president i USA tok det helt av. Norsk presse ser ut til å være ekstremt interessert i mannen som bygde opp en karriere som eiendomshai og konkursrytter, samt realityserien “The Apprentice” som gikk i mange år. Hvorfor har det blitt slik at norske medier ser ut til å ha hovedfokus på amerikanerne istedet for den norske politikken?

Nesten 500 saker hver dag

Norske medier skriver om Trump hver dag – hele 472 saker hver dag (!), i følge en opptelling gjort i februar i år. Det er intet mindre enn imponerende når man tenker over at det betyr at det blir publisert en sak om Donald Trump hvert tredje minutt. Det høres jo ekstremt ut at nordmenn finner presidenten i USA såpass interessant. Det er en del faktorer som spiller inn. USA er verdens mektigste land. Andelen norske immigranter til USA på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet var faktisk høyest i Europa. Så våre medmenneskelig kontakt med USA er absolutt tilstede. Norges fascinasjon med amerikansk kultur er unik. Da hjelper det på at man i det Hvite Hus har fått en mann med et løssluppent forhold til Twitter.

Må vi bry oss?

Heldigvis kan vi være selektive på hva vi oppfatter. For hvis man sitter og leser en Donald Trump-sak hvert tredje minutt hver dag, kan det være lurt å trekke seg tilbake. Da gjør det ingenting at når det er dagtid i USA, så ligger det norske folk i hovedsak og sover. Og sliter du med å få sove, fordi du lurer så veldig på hva presidenten i Amerika er i ferd med å gjøre, så kan en kontinentalseng være trikset som får deg til å slappe litt bedre av mellom leseøktene om The Donald? Med hyggelige priser kan kanskje dagen i dag være den rette dagen til å legge fra seg nettbrettet og få tak i en behagelig seng slik at også du kan (d)rømme fra Trump.