Nyheter er i en voldsom endring for tiden. Alle aspekter ved nyhetsformidling og måten vi mottar og prosesserer nyheter på forandres. Lesere vil ikke lengre kjøpe en papiravis for å lese den på vei til jobb og i lunsjen, og vi hører mye mindre på radiosendinger i sendetiden. Listen av tradisjonelle nyhetsmedier som har blitt forandret eller til og med snudd på hodet siden internett ble oppfunnet, er veldig lang. Deretter kom smarttelefonen som er den andre store oppfinnelsen som har vært helt avgjørende for vårt forhold til nyheter, informasjon og underholdning.

Avisene

Ingen blir sjokkerte av å høre at avishusene sliter veldig for tiden med å finne økonomiske midler til å fortsette driften i samme omfang og størrelse som før. I 2019 synes vi det er upraktisk og brette en stor papiravis ned i veska, for så å ta den opp og brette den utover fanget til sidemannen på bussen på vei til jobb. Mange aviser legger nyhetssaker bak en betalingsmur, men antall lesere som betaler for nettaviser er ikke de samme som de som betalte for å lese en papiravis. Mange redaktører klør seg nok i hodet og lurer på hvorfor så mange før i tiden betalte mellom 20 og 50 kroner hver eneste dag for å lese aviser, når vi nå ikke vil betale mye mindre beløp for å lese på nett. Nordmenn har bedre råd enn før, men likevel betaler vi mindre for journalistikk. Er det slik at publikum ikke lenger setter pris på arbeidet journalister gjør for å få ut informasjon til oss?

Mindre mediehus

En annen konsekvens av oppfinnelsen av internett er at det er lettere og etablere seg som mediehus på nett i dag. Midler og utstyr som er nødvendig for å starte en nettavis er mye mindre enn før i tiden da man måtte investere i materielt utstyr. I dag er det nok og ha talent for gravende journalistikk, etterforskning, en datamaskin og et domene. Dette er med på å skape en demokratisering av informasjonsflyten, og en vanlig innbygger i et hvilket som helst land kan skrive sin versjon av hendelser, og sine meninger om politikk og samfunnsliv. Mange små bedrifter starter som énmanns-bedrifter og bygger seg deretter oppover til å ansette flere personer og en bredere dekning av nyhetsbildet. I en slik oppstartsfase er man avhengig av økonomisk støtte av mindre eller mellomstore beløp fra centum.no eller fra investorer man selv lager avtaler med.

Radio vs. podkasten

I tillegg til nye formater av nyheter i tekstform, har radioen også gjennomgått en stor forandring. Vi hører nå mye mer på podkaster som går dypere inn i nyhetssaker enn nyhetssendinger ved spesifikke klokkeslett på radiokanaler. Man kan si at de skrevne nyhetene er mye kortere og kompakte enn før, mens nyhetene vi hører på er lengre og dypere journalistiske prosjekter.